Uit een onderzoek van de Universiteit van Alberta in Canada blijkt dat een glas rode wijn net zo’n goede uitwerking heeft als een uur sporten. In rode wijn zit nameljk het stofje resveratrol, dat voor dezelfde effecten zou zorgen als een uurtje zweten in de sportschool.
De gemeenschappelijke noemer van biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen is een biologische behandeling van de wijngaard, en een organische teelt van de druiven. De latere behandeling van de druivenmost kan naargelang de drie wijnsoorten echter danig verschillen. Biologisch gecertificeerde boeren moeten zich wat betreft gehanteerde technieken en toegevoegde chemische stoffen, aan strikte Europese regels houden. Het gebruik van sulfiet bijvoorbeeld werd aan banden gelegd. Sulfiet (beter bekend als de boosdoener na een avondje wijn drinken, met hoofdpijn, misselijkheid en soms allergische reacties tot gevolg, cv.) is evenwel een natuurlijke uitkomst van de alcoholische vergisting van de druiven; wijn zonder sulfiet bestaat dus niet. “Wijn leeft en beweegt. Om latere hergisting en oxidatie in de wijnfles tegen te gaan, en de wijn dus te stabiliseren, voegen boeren vaak sulfiet toe,” verklaart Basin.
De tweede categorie, biodynamische wijn,
Soms vergeten we wel eens dat de zogeheten ‘Nieuwe Wereld’ waar Zuid Afrika officieel onder gerangschikt wordt op wijngebied geen pure nieuwkomers bevat maar vaak landen met een eeuwenoude wijntraditie.
Winespot organiseert op 6 september terug een bezoek aan Château Bon Baron.
Diegene die vorige jaar reeds deelnamen hebben het zich zeker niet beklaagd en zijn ook dit jaar welkom. Andere die de kans nog niet kregen moeten dit zeker ervaren.
De picknick bestaat uit heerlijke kazen en charcuterie uit de streek.
Gelieve u tijdig in te schrijven, de plaatsen zijn beperkt.