Nieuws

Blijf op de hoogte

Wetenschappers proeven eeuwenoude champagne uit scheepswrak

Franse wetenschappers hebben 170 jaar oude champagne uit een gezonken scheepswrak in de Baltische zee scheepswrak champagnegeproefd en onderzocht. De drank bevat opvallend veel suiker en blijkt na een verblijf van bijna twee eeuwen op de zeebodem nog altijd relatief goed te smaken. Waarschijnlijk is de champagne ooit geproduceerd door de wijn zes tot acht maanden te laten rijpen in houten vaten. Dat melden de onderzoekers van de Universiteit van Reims in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
Read More

Biologische, biodynamische en natuurwijnen

Biodynamische wijnen

 

De gemeenschappelijke noemer van biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen is een biologische behandeling van de wijngaard, en een organische teelt van de druiven. De latere behandeling van de druivenmost kan naargelang de drie wijnsoorten echter danig verschillen. Biologisch gecertificeerde boeren moeten zich wat betreft gehanteerde technieken en toegevoegde chemische stoffen, aan strikte Europese regels houden. Het gebruik van sulfiet bijvoorbeeld werd aan banden gelegd. Sulfiet (beter bekend als de boosdoener na een avondje wijn drinken, met hoofdpijn, misselijkheid en soms allergische reacties tot gevolg, cv.) is evenwel een natuurlijke uitkomst van de alcoholische vergisting van de druiven; wijn zonder sulfiet bestaat dus niet. “Wijn leeft en beweegt. Om latere hergisting en oxidatie in de wijnfles tegen te gaan, en de wijn dus te stabiliseren, voegen boeren vaak sulfiet toe,” verklaart Basin.

De tweede categorie, biodynamische wijn,

Read More

Bezoek aan het Belgisch domein van Château Bon Baron

Château Bon Baron

Winespot organiseert op 6 september terug een bezoek aan Château Bon Baron.

Diegene die vorige jaar reeds deelnamen hebben het zich zeker niet beklaagd en zijn ook dit jaar welkom. Andere die de kans nog niet kregen moeten dit zeker ervaren.

De picknick bestaat uit heerlijke kazen en charcuterie uit de streek.

Gelieve u tijdig in te schrijven, de plaatsen zijn beperkt.