Argentijnse wijn van Luigi Bosca

logoLuigiBosca-copyLuigi Bosca is van oorsprong een Spanjaard. Hij werd geboren in Navarra, en emigreerde in 1890 naar Argentinië. Hier vestigde Luigi Bosca zich in de provincie Mendoza, in de zonnige vallei van Vistalba.

Hij plantte zijn eerste wijnstokken aan op een terrein dat hij gekocht had in de streek van Luján de Cuyo. Hij stichtte tevens een wijnbedrijf, wat hij later nog verder uitbreidde met wijngaarden in Carrodilla en La Puntilla. Na een opleiding tot wijnmaker kwam Saturnino Arizu, de zoon van Luigi Bosca, hem assisteren in de zaak. Inmiddels is al de vierde generatie van deze familie aan het werk in dit wijnbedrijf.

Het landgoed van Leoncio Arizu omvat 300 hectare. Het is verdeeld over vier wijngaarden, waarvan er drie aan de voet van het Andes gebergte liggen, op zo’n 960 meter hoogte. Deze drie wijngaarden zijn Vistalba, Carrodilla en La Puntilla.
Deze wijngebieden zijn, met het microklimaat dat daar heerst met overdag zon en koude nachten, ideaal voor het verbouwen van druiven als Malbec, Chardonnay en Riesling. In de vierde wijngaard, El Paraiso, heerst een ander microklimaat. Deze wijngaard ligt ten oosten van de rivier Mendoza, en heeft een warmer klimaat. Daarom is de grond hier meer geschikt voor druiven als de Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah en Sauvignon Blanc.

Het huidige wijnbedrijf werd gebouwd in 1914. Moderne technologie en een traditie van honderd jaar wijnmaken gaan hier samen met de productie van hoogwaardige wijnen. De hier geproduceerde wijnen hebben een verfijnde elegantie en rondeur als kenmerk, en de wijnen uit deze streek kunnen gerekend worden tot de beste wijnen van Argentinië. Ook is deze streek de eerste in Zuid-Amerika waar een beschermende herkomstbenaming is ingevoerd. Hierin staan onder andere strenge regels ten aanzien van de herkomst, toegestane druivenvariëteiten en het rendement per hectare. In Argentinië vindt, afhankelijk van de rijpheid van de verschillende druivensoorten, de oogst plaats tussen eind februari en begin april. Bij Luigi Bosca wordt nog voor honderd procent handmatig geoogst.

You may also like